Minden kint a szőlőben dől el, a borházban már csak megőrizni kell a must értékeit. Borászoktól hall ilyesmit az ember, mikor azt kérdezi, hogyan tud az egész világ bekerülni egy palack borba. Minden a szőlőterületen dől el, hisz minden ott van, ami a bort alapvetően meghatározza: a talaj ásványai, a dűlő fekvése, a napsütés, a hajnali pára, a botrytis, a lenge szellő. A modern technológia rafinált berendezései már csak hangsúlyozni vagy tönkretenni tudják a természet adományait. Hozzáadódik még a borász tudása, a hagyomány folytatása, és már készen is van a recept Tokaj-Hegyalja építészetéhez. Hiszen épített világunk ugyanúgy a helyi kultúra része, mely a régió gyökereiből, anyagaiból, klímájából, a korábbi mesterek tudásából építkezett mindig.
Több mint negyven éve jelent meg Makovecz Imre és tervezőtársai sárospataki lakóházaival az az építészet, amely fontosnak tartja a borvidék hagyományainak folytatását, a borhoz hasonlóan a régió lényegének sűrítését a házakba. Itt a szőlőhegyeken és a városokban, falvakban mindent áthat a történelem és a mediterrán életérzés, a település és a táj minden négyzetmétere az emberi tevékenység nyomát mutatja, a helyi kultúrát sugározza.
Ez a könyv /és honlap/ a borvidék építészetének történtét és jellemzőit villantja fel, és bemutatja az elmúlt több mint harminc év új vagy felújított épületeinek kiemelkedő példáit. Azokat a házakat, amelyeknek építész tervezői és tulajdonosai fontosnak tartják a régió karakterét, építészeti hagyományait, és munkáikkal, szellemi és anyagi erejükkel folytatják is azt a csodát, amit Tokaj-Hegyalján találtak. Amint egy pohár igaz tokaji borban az évszázadok és a szőlőhegyek esszenciája sűrűsödik, úgy a bemutatott házakban is a borvidék kultúrájának lehelete érint meg minket.
Salamin Ferenc
Előszó a TOKAJ, a borvidék építészete című könyvből, 2022.
https://orszagepito.net/konyvek/16173/